Tips og Triks

Jeg har den siste tiden opplevd en feilmelding i Windows 10 som forteller meg at enkelte programmer er blokkert for tilgangtil grafikkmaskinvare. Foreløpig er det Outlook og Firefox som har vært blokkert, men det kommer sikkert flere...

Som søkemotor benytter jeg uten unntak Google, og etter noen få minutter dukket det opp et forslag til løsning som ikke løste mitt problem (verktøyene som ble brukt fant ikke noe feil), men her er den i hvert fall.

OBS: Jeg tar ikke noe som helst ansvar for eventuelle feil som måtte oppstå ved bruk av de nedenforstående programmene. Alle tips benyttes på eget ansvar.

 1. Trykk "Windows"-tasten og skriv inn "ledetekst" eller kort og godt "cmd" som er det programmet vi ønsker å kjøre. "cmd" er Microsofts forkortelse for "Command Prompt, eller kommandolinje på norsk.
 2. I listen som kommer opp klikker du med høyre museknapp der det står "Ledetekst" og velger deretter "Kjør som administrator" (klikk med venstre museknapp).
 3. Du vil nå få opp et vindu med sort bakgrunn og tekst som viser "C:\Windows\System32". Dette viser hvilken mappe du er i til enhver tid.
 4. Skriv inn "sfc /scannow" og trykk deretter linjeskift. Windows kjører nå et internt program som leter etter feil i systemfilene. Du kan lese mer om dette programmet på Wikipedia hvis du ønsker mer informasjon.
  Det tar litt tid å kjøre dette programmet så det er bare å gå å fylle kaffekoppen i mellomtiden. Når programmet er ferdig kan du fortsette til punkt 5.
 5. Skriv inn "dism.exe /online /cleanup-image /scanhealth" og trykk deretter linjeskift.
  Nå starter et annet internt Windows-program som søker etter feil. Det tar litt tid og kjøre dette programmet og når det er ferdig vil du få beskjed om noe er galt og om det kan repareres eller ikke.
  PS! Jeg fikk ikke opp noe feil på min maskin så jeg vet derfor ikke helt hvordan resultatet vises.
 6. Skriv inn "dism.exe /online /cleanup-image /restorehealth" trykk deretter linjeskift. Også dette programmet trenger litt tid på å gjøre seg ferdig, men det er bare å vente tålmodig til det er klart.
  Dette programmet skal reparere eventuelle feil som ble funnet under punkt 5.

 

cmd sfc /scannow
dsim /scanhealth dsim /restorehealth
Klikk på bildene for å forstørre de