Hjem

Audi AGAudi AG har hovedkvarteret sitt i Ingolstadt (Tyskland) og er en svært suksessrik produsent av biler i premiumsegmentet. Audi har i tillegg lange og stolte tradisjoner innenfor motorsport, blant annet med den ikoniske Audi sport quattro.

Selskapets historie begynner allerede i 1909 da August Horch startet det vi i dag kjenner som Audi AG, men det kan du lese mer om her.

En ny tidsregning startet i 1965 da Volkswagen kjøpte det som da het Audi Union fra daværende eier Daimler-Benz. Den første modellen etter overtakelsen ble kort og godt kalt Audi.

I 1969 ble Auto Union fusjonert med NSU Motorenwerke og det er dette vi i dag kjenner som Audi AG.

Bentley Motors LimitedBentley Motors Limited har sitt hovedkontor i Crewe (England). Selskapet ble startet i 1919 av Walter Owen Bentley og ble godt kjent etter seierene i 24-timers løpet Le Mans i 1924, 1927, 1928, 1929 og 1930. De vant også løpet i 2003.

Bentley Motors Limited ble i 1931 solgt til en av deres argeste konkurrenter, Rolls-Royce og forble i deres eie frem til 1971 da selskapet ble delt i to uavhengige selskaper, Rolls-Royce Plc (romfartsdivisjonen) og Rolls-Royce Motors Limited (bildivisjonen). Sistnevnte, inkludert datterselskapet Bentley, ble solgt til industrikonglomeratet Vickers.

Volkswagen AG kjøpte Rolls-Royce fra Vickers i 1998 og overtok dermed alt bortsett fra navnet Rolls-Royce og logoen da disse var eid av Rolls-Royce Plc (romfartsdivisjonen).

BugattiAutomobiles Ettore Bugatti ble startet i 1909 i Molsheim av den italensk-fødte Ettore Bugatti.

Bugatti ble raskt kjent takket være designet og ikke minst suksessen i motorsport. De mest kjente modellene fra denne epoken er Bugatti Type 10 og Bugatti Type 35. Type 35 er regnet som den mest suksessrike modellen innenfor motorsport gjennom alle tider med over 2000 seiere.

Da Ettore Bugattis sønn døde under testing av Bugatti Type 57 i 1939 begynte det å gå nedoverbakke med selskapet, og da Ettore selv døde i 1947 fortsatte nedturen i raskere tempo. Selskapet slet tungt og ble til slutt solgt på 1960-tallet.

Etter noen år med italienske eiere og produksjon av Bugatti EB110 ble varemerket Bugatti kjøpt av Volkswagen AG i 1998. Fra 1999 heter selskapet Bugatti Automobiles S.A.S.

LamborghiniDen italienske industrimagnaten Ferruccio Lamborghini ville gjerne konkurrere med de veletablerte merkene og startet Automobili Ferruccio Lamborghini S.p.A i 1963.

Den første modellen, 350 GT ble lansert kort tid etter oppstarten, men det var lanseringen av Lamborghini Miura i 1966 som virkelig plasserte selskapet på kartet. Lamborghini Miura satte standarden for hvordan en sportsbil skulle bygges med sin midtmonterte motor og bakhjulstrekk.

Lamborghini vokste raskt de første årene, men fikk store økonomiske problemer etter oljekrisen i 1973 og byttet eiere flere ganger de påfølgende årene. I 1987 tok Chrysler kontrollen i selskapet før det ble solgt videre til Malaysiske eiere i 1994. Allerede i 1998 kjøpte Volkswagen AG selskapet og plasserte det under samme paraply som Audi.

PorschePorsche er en tysk bilprodusent med hovedkvarter i Stuttgart. Selskapet ble grunnlagt i 1939 av Ferdinand Porsche og er først og fremst kjent for ikoniske modeller som 356 og 911.

Ferdinand Porsche er også hjernen bak Volkswagen Beetle, eller bobla som vi kaller den, og det er denne modellen som er grunnlaget for Porsche 64, den første modellen fra det vi i dag kjenner som Porsche.

Selskapet ble innlemmet i Volkswagen AG i 2012.

SeatSEAT er et spansk selskap med hovedkvarter i Martorell og ble grunnlagt i 1950 av Instituto Nacional de Industria, et statlig eid holdingselskap.

SEAT SA og datterselskapet SEAT Sport ble i 1986 solgt til Volkswagen AG og er i sin helhet eid av VAG.

SkodaSkoda Auto er en tjekkisk bilprodusent som ble grunnlagt i 1895 under navnet Laurin & Klement. Hovedkvarteret ligger i Mladá Boleslav.

Skoda Works overtok selskapet i 1925 og var i kommunistperioden statlig eid. Fra 1991 ble selskapet gradvis privatisert før det i 2000 ble kjøpt av Volkwagen AG.

VolkswagenVolkswagen er en tysk bilprodusent med røttter tilbake til 1937. Selskapet har hovedkvarteret sitt i Wolfsburg og er flaggskipet i Volkswagen AG.

Selskapets mest kjente modell er uten tvil Volkswagen Type 1, eller boble som vi kaller den. Produksjonen startet i 1939 og etter et lite opphold under andre verdenskrig ble den siste modellen produsert i Mexico i 2003.

Totalt ble det bygget mer enn 21 millioner eksemplarer av denne modellen.