Fire ringer - Fire merker

De Fire RingerDe fire ringene i Audis logo representerer fire uavhengige produsenter som ble fusjonert i 1932.

Det hele startet i 1928 da den danske ingeniøren Jørgen Skafte Rasmussen (lenke til Wikipedia), eieren av DKW (Dampf-Kraft Wagen), overtok aksjemajoriteten i Audi Automobilwerke.

Omtrent samtidig kjøpte han også restene etter amerikanske Rickenbauer, inkludert produksjonsutstyr for åttesylindrede motorer, Disse motoren ble blant annet brukt i Audi Zwickau og Audi Dresden som ble lansert i 1929.

Audis logo fra 1910Audiwerke AG

Som kjent ble Audi startet i 1910 av August Horch og den første bilen, Audi Type A, ble lansert allerede samme året. Bilen hadde en firesylindret motor på 2.6 liter som utviklet 22 hestekrefter. Senere kom Audi Type B som hadde samme motor, men med litt høyere effekt, nærmere bestemt 28 hestekrefter.

Audi Type C med en 3.6 liters motor på 35 hestekrefter ble lansert i 1912, og med denne startet Audis lange og stolte tradisjoner innenfor motorsport. Fra 1912 til 1914 vant denne bilen det Østerikske Alpeløpet.

De etterfølgende modellene blekalt Type D og Type E, men det var Type K som stod for den størte utviklingen på den tiden. Det var den første tyske masseproduserte bilen med rattet på venstre side og den er i ettertid ansett for å være en av de mest teknisk avanserte bilene fre denne epoken.

Audi Type M som kom på markedet i 1924 ble den neste store milepælen og var den første modellen som hadde sekssylindret motor. Motoren hadde overliggende ventiler og utviklet ikke mindre enn 69 hestekrefter. Den hadde i tillegg trykksmøring og termostatstyrt vannkjøling, samt hydrauliske bremser på alle fire hjulene. Type M var en svært kostbar bil og ble ikke produsert i mer enn 228 eksemplarer.

Den siste modellen før fusjonen ble Audi Type R som ble lansert i 1928. Bilen hadde en åttesylindret rekkemotor på 100 hestekrefter og en topphastighet på 120 km/t. Denne modellen var noe mindre og lettere enn Type M og man gikk blant annet tilbake til mekaniske bremser igjen.

Salgstallene var for lave og Audi slet økonomisk, og man kan nok takke Jørgen Rasmussen og DKW for at Audi eksisterer den dag i dag, hadde det ikke vært for oppkjøpet i 1928 hadde antagelig ikke Audi overlevd.

DKW's logo fra 1928Dampf-Kraft Wagen (DKW)

DKW ble opprinnelig etablert i Chemnitz i 1902 under navnet Rasmussen & Ernst. Selskapet produserte og solgte oljeseparatorer for dampmaskiner, skvettlapper, lys og vulkaniseringsutstyr i tillegg til alle mulige typer sentrifuger.

I 1916 bygde grunnleggeren Jørgen Skafte Rasmussen en ny fabrikk hvor de produserte koblinger og lignende for dampmotorer. Samtidig begynte han å eksprimentere med en dampdrevet bil under navnet DKW, forkortelse for "Dampfkraftwagen".
Forsøket ble ikke særlig vellykket, men han fortsatte med damp.

I 1919 endret selskapet navn til Zschopauer Motorenwerke og startet produksjon av små to-takts motorer. Denne motoren ble springbrettet for suksessen som motorsykkelprodusent under navnet DKW.
En lettere modifisert utgave av denne motoren ble installert i en motorsykkel og fikk navnet "Das Kleine Wunder", eller på norsk "Det lille under". Disse initialene er bakgrunnen for DKW og i slutten av 1920-årene var DKW verdens største motorsykkelprodusent.

Den første bilen fra DKW kom på markedet i 1928.